Even alleen zijn in een relatie is goed

Een hechte relatie krijg je door net af en toe niet alles samen te doen. Sterker nog, het blijkt dat als je met een relatie begint vanuit het principe dat je alles moet delen, alles moet zeggen en zo veel mogelijk tijd met elkaar moet doorbrengen, dat dit net zal leiden tot een breuk. Alleen kunnen zijn is essentieel in een goede relatie. De ander mag niet jouw opvulsel zijn van je tijd.

Filosoof Mark Vernon verwoordde het als volgt: “De huidige maatschappij maakt dat mensen gewend zijn geraakt aan constante afleiding, dus raken we in paniek wanneer we alleen zijn. Dit is echter een belangrijk aspect van het leven. Als je niet van jezelf houdt, zul je niet goed kunnen zijn voor je dierbaren.”

Nu worden alleen zijn en eenzaam zijn vaak met elkaar verward. Je kan het eerste best als een feit beschouwen, het tweede als een emotie. Daarom kan je je eenzaam voelen, ook al ben je niet alleen (maar in een groep mensen) en kan je je niet eenzaam voelen, ook al ben je alleen.

De meeste mensen zijn heel wat uren van de dag bezig met hun relaties met andere. We bellen, sms’en, facebooken, twitteren, … Alleen zijn het vaak erg oppervlakkige contacten, contacten die nooit diep genoeg gaan maar waar wel veel tijd in gestoken wordt, waar veel tijd mee opgevuld wordt. Beter zouden we af en toe die alleen momenten eens niet opvullen met dit soort van contacten maar gewoon alleen zijn en gewoon onszelf als gezelschap zien. Om eens te reflecteren, na te denken, te kijken waar we mee bezig zijn, waar we staan, waar we naartoe willen. Het helpt om gedachten te ordenen en conclusies te trekken of om emoties eens de vrije loop te laten. Daar hebben de meeste nu net schrik voor. Het idee van wat men zal voelen en denken wanneer men alleen is, schrikt velen af.  Maar emoties negeren werkt maar voor een bepaalde tijd, ze komen altijd een keer naar boven.

Ook in een relatie moet je de kans krijgen om deze alleen momenten te beleven, om even –zonder het te delen aan de ander- eerst eens alles alleen te overdenken, te beleven en te verwerken.

Te veel is trop en trop is te veel, dat klopt. Je hebt relaties nodig. Wanneer je je isoleert –of je als koppel isoleert- sluit je je af en mag je ook geen steun meer verwachten van vrienden of familie wanneer de tijden minder goed zijn. Mensen willen immers ook de leuke tijden met je delen en op de hoogte gehouden worden waar je mee bezig bent om het plotse verdriet of de pijn van de slechte tijden juist te kunnen inschatten. De meest gelukkige tijden zijn trouwens die je deelt met anderen.

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *