Hoe kan je nu weten of je partner de juiste is?

Bestaat er zoiets als ‘de ware’? Mensen vertellen wel eens over de man of de vrouw van hun leven en dat ze dan erna nooit meer zo iemand hebben gevonden.

Maar eigenlijk klopt dat niet. We komen in ons leven normaal gezien wel meerdere personen tegen waarbij het zou kunnen klikken en wat de start voor een relatie zou kunnen zijn.  Szondi, een gekend onderzoeker, ontwikkelde een test die moest duidelijk maken welke soort van partnerkeuze wij maken. Een van de opvolgers van zijn werk berekende later dat we ongeveer een voetbalveld vol aan potentiële partners tegen komen in ons leven. Keuze genoeg, kan je dan denken. Dat voetbalveld vol bestaat uit mensen waarmee het initieel ’klikt’.

Maar dat geeft geen garantie om een ideale partner te zijn. Die bestaat niet. Elke partner kan je steunen en zorgen voor mooie en intieme momenten. Elke partner kan je ook ergeren en problemen met zich meebrengen. Dat is nu eenmaal zo. Wat veel belangrijker is, is de overgang maken van het initiële klikken of verliefd zijn naar echte liefde. Het is belangrijk dat daarvoor een aantal elementen aanwezig zijn. Die staan los van de kwaliteit van je partner, maar hebben alles over de kwaliteit van je relatie te maken. Ik geef jullie even de drie grote voorwaarden voor een kwalitatieve relatie mee.

 

Ten eerste moet een relatie ervoor zorgen da je een betere ik kan worden. Buiten dat er een leuk ‘ons-verhaal’ is, moet een relatie ook ervoor zorgen dat er een goed ik-gevoel is. Wanneer een van beide partners zichzelf moet opgeven of wegcijferen om een relatie te kunnen blijven behouden, stopt dit al snel als de liefde over is. Je kan jezelf uiteraard voor een tijdje even wegcijferen in een relatie, for the greater good, maar dan hangt daar vaak een compensatietijd aan vast. Een periode dat die partner weer de tijd krijgt van de ander om weer  helemaal ik te worden.

 

Respect voor de ander is een tweede belangrijke voorwaarde. De ander aanvaarden zoals hij of zij is, ook al is het verschil groot. Het is niet makkelijk om te aanvaarden dat de ander anders is dan jij en een ander karakter heeft. Je kan de ander niet verwijten in een relatie anders te zijn, maar moet op zoek gaan naar creatieve oplossingen waardoor jullie verschil het samenleven niet stoort. Het feit dat je aan je partner heel open kan zijn over je kleine kantjes en jullie elkaar daar in erkennen (en soms wat plagen), zorgt net voor een leuk verhaal.

Een derde en erg belangrijk aspect dat vaak verloren gaat in een langdurige relatie is de hoeveelheid aandacht die je elkaar geeft. Zijn lievelingschocolade meebrengen uit de winkel, bij het binnenkomen elkaar even kussen en verwelkomen, vragen hoe het was op het werk, haar complimenteren met het eten of haar nieuw kapsel, vragen hoe het emotioneel met de ander is (ook al is er geen ruzie en zit alles goed), rekening houden met elkaars seksuele verlangens, geïnteresseerd zijn in de ander zijn hobby,…. Allemaal manieren om aandacht aan de ander te geven. Een relatie waar veel aandacht gegeven wordt, blijft warm aanvoelen. Precies wat je nodig hebt om vervelende dagen door te komen.

Maar eerst dus beginnen met de zoektocht op je voetbalveld.

This entry was posted in Andere, communicatie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *