Voor mij is zij de Ware, maar ben ik dat ook voor haar?

“Mensen die ooit de Ware liefde gekend hebben, die weten dat het anders is en exceptioneel. Mensen die alleen maar Ware liefde kennen, beseffen niet hoe uitzonderlijk hetgeen is wat ze meemaken. En mensen die nooit ware liefde gekend hebben, die begrijpen absoluut niet dat er een verschil bestaat. Ik heb ware liefde gekend”, zei ze, “toen ik nog veel te jong was. Ik was er nog niet klaar voor om me te binden en dacht dat alle liefdesrelaties zo gingen zijn”. Pas bij de derde relatie had ze begrepen hoe uitzonderlijk die ene relatie was geweest. Verder gezocht naar de Ware had ze niet meer. Ze was er bijna zeker van dat je dat maar een keer in je leven kan tegenkomen. Ze was niet ongelukkig geweest, dat ook niet. Ze had zich gesetteld in een rustige relatie die haar veel veiligheid bood en haar het comfort gaf om zichzelf verder te ontplooien.

Die relatie was al een aantal jaren geleden beëindigd en nu had ze zich dan toch maar terug op het liefdespad gegeven, met lage verwachtingen en een open blik. Niet dat ze opnieuw zocht naar de Ware liefde, maar ze wilde wel zeker zijn dat de mannen het met haar meenden en of ik haar wat kon leiden. Want ze had nu een relatie van zes maanden, zij zag het wel zitten. Maar of hij zich helemaal wilde geven, daar was ze niet zeker van.

‘Dat is nu het gemak aan Ware Liefde’, zei ze nog op het einde van ons gesprek, “daar weet je onmiddellijk hoe de vork aan de steel zit”.

Zijn er kenmerken waardoor dat je ziet dat je geliefde toch niet helemaal zeker is van jullie relatie?

Ja, die zijn er zeker en het allerbelangrijkste is dat je merkt dat jullie wereldje blijft bestaan uit jullie twee. Hij stelt je niet voor aan zijn beste vrienden, je wordt niet mee uitgenodigd naar haar familiefeestjes, als hij opgebeld wordt en aan de andere kant wordt gevraagd wat hij aan het doen is, dan heeft hij ‘bezoek’ terwijl jij in zijn armen ligt, wanneer zij personeelsfeest heeft kom je achteraf pas te weten dat partners eigenlijk mee mochten. Uiteraard is het logisch dat je niet van week 1 wordt voorgesteld aan zijn hele netwerk. Je wil alle twee wel wat cocoonen en zeker zijn dat het tussen jullie twee wel goed zit, vooraleer je er de buitenwereld bij gaat betrekken, maar na een maand of twee zouden jullie toch die eerste stappen moeten zetten. Merk je dat je partner de boot afhoudt of excuses verzint, praat er dan rustig over en leg uit hoe belangrijk het is voor jou. Hoe jij die stap ziet als een bevestiging van jullie relatie. Als er al helemaal niet over gepraat kan worden, dan zijn jullie niet goed bezig.

Een tweede belangrijk kenmerk is dat je merkt dat je de ander dingen gaat verbieden. In een relatie moet je nog altijd jezelf kunnen zijn en vanuit die autonomie een verbintenis aangaan. wanneer je merkt dat je de ander dingen gaat verbieden, klopt er iets niet. Uiteraard is het logisch dat je in een relatie niet meer leeft als een vrijgezel en elke avond volstopt met bezoekjes aan vriendinnen of hobby’s . Je maakt tijd voor elkaar, voor de ander. Dat is een proces dat automatisch komt. Je wil immers meer tijd met de ander doorbrengen. Als de ander dat niet doet en jij daardoor het gevoel hebt dat je hem/haar dingen moet gaan verbieden… opnieuw fout bezig.

Een derde kenmerk is dat je merkt dat jij alleen maar een luisterend oor bent. Jouw verhaal wordt weinig gehoord en er wordt nog minder gevraagd hoe het met jou gaat. En dat geldt ook voor aandacht geven en krijgen. Of over kleine pleziertjes doen,… Dit eenrichtingsverkeer geeft je al snel het idee dat je meer een hulpverlener bent, dan in een relatie zit.

Voor kenmerk vier geldt de regel: geen woorden maar ook daden. Uiteraard is het leuk als je hoort dat de ander je graag ziet. Maar laat die dat ook zien? Ligt je favoriete drankje klaar in de ijskast als je toekomt? Helpt de ander je met een klusje? Rijdt de ander speciaal eens naar jou op een niet afgesproken moment omdat die weet dat het even moeilijk is? Verzet de ander al eens een afspraakje gewoon om bij jou te kunnen zijn? Het zit hem vaak in kleine details, maar net die zijn zo belangrijk.

Een vijfde kenmerk is de toekomst. Praten jullie daarover? Wordt er gekeken hoe jullie de planning van de kinderen beter op elkaar kunnen afstemmen? Worden er reizen geboekt? Uitjes gepland? Wordt er gekeken welke hobby’s je samen kan doen en voor welke je niet meer intekent om meer samen te zijn? Worden jullie werkschema’s wat meer op elkaar afgestemd? Krijg je een lade in de kleerkast en een eigen tandenborstel in huis? Blijven er spullen van jou permanent bij hem en omgekeerd? Dat zijn de dingen die aangeven dat je je leven samen wil verder zetten.

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *