Bestaan ze?… Foute partners? (deel 2)

Bestaan ze… ‘Foute venten’ of beter.. foute partners?  Heb je het idee dat je altijd met een foute partner thuiskomt? Dat je verliefd wordt op iemand die je eigenlijk alleen maar pijn en verdriet brengt? En merk je dat je elke keer opnieuw voor zo iemand kiest?

Mensen in hokjes steken is niet mijn favoriete bezigheid, maar deze ene keer wil ik wel een uitzondering maken na het lezen van het Monsterverbond. Best een grappig boek van Carolien Roodvonck die probeert om zeven types te onderscheiden die je maar beter kan mijden wanneer je niet het eenzame en gebroken hartenbureau wil blijven spelen. Roodvonck beschrijft zeven types die een potentieel gevaar inhouden voor een stabiele langdurige relatie. Vandaag type 2: de bezitterige man

Jij bent zijn droompartner, iemand als jou was hij/zij nog nooit tegengekomen…. daarmee begint het. Je wordt verrast met telefoontjes op het werk. Je partner wil alles van je weten: wat je doet, wat je denkt, waar je mee bezig bent, hoe laat je thuiskomt, wie je vrienden zijn,… Je partner vindt het wat vervelend als je veel tijd steekt in andere mensen, want dat gaat ten koste van ONS-tijd. En het is tcch zo leuk samen, waarom hebben we al die andere contacten nodig?  Deze partner lijkt wel de Ware. Iemand die -letterlijk soms- haast nooit van  je zijde wijkt, altijd voor je klaar staat en er elke minuut van de dag lijkt te zijn. Deze partner gaat voluit voor jou. Maar dit mooie plaatje heeft een keerzijde: deze partner eist je op, wil je ten alle tijden bezitten. Doe je even iets anders dan met ‘ons’ bezig zijn, dan wordt je partner lastig of erg droevig. In het begin vind je dat best nog schattig en geef je toe. In je verliefdheid ga je mee met de volle overgave. En zo.. raak je langzaam aan geïsoleerd.

Deze partner is voor jou zo aantrekkelijk omdat je last hebt van verlatingsangst. En een bezitterig type, voelt in het begin helemaal veilig aan. Want je hoeft je nooit zorgen te maken dat hij gaat verdwijnen, hij is er immers altijd. Omdat je niet erg zelfzeker bent en je -uit schrik je partner te verliezen- niet al te assertief opstelt, neem je het jaloerse kantje van je partner er maar bij. Want bij je partner voel je je goed.

Om van een bezitterige partner af te raken is het nodig dat je eerst sterker in je schoenen staat. Wees je bewust dat je ook zonder je partner een leven hebt en iets betekent. Roodvonck raadt trouwens aan om zo snel mogelijk bij deze partner weg te gaan : hoe langer je bij een bezitterig type blijft, hoe moeilijker het wordt om  weg te gaan

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *